Voor doven en slechthorenden

naamloos (6)‘Het is mijn droom dat iedereen die horend, slechthorend, doof is of die met gehoorverlies te maken heeft, kan beschikken over een compleet trainings- coachingspakket.’

Met coaching in gebarentaal heb ik een bijzonder product op de kaart gezet: oplossingsgerichte coaching en/of systemisch werk voor mensen die horend, slechthorend of doof zijn. Ik werk ook met mensen die met gehoorverlies te maken krijgen en hun collega’s, evenals met professionals uit bijvoorbeeld de zorg.

Twaalf jaar geleden startte ik als persoonlijk begeleider bij Kentalis (toen nog Effatha Guyot). Daar werkte ik met dove cliënten en collega’s. Na module 1 van NGT behaalde ik ook al snel module 2 en 3. Ik vind gebarentaal een prachtige taal. Niet alleen de gebaren zelf, maar ook het gehele fysieke van mondbeeld en houding. Ik vind het een voorrecht dat ik deze taal heb mogen leren.

Naast mijn baan bij Kentalis heb ik veel verschillende opleidingen gevolgd op het gebied van coaching en training. Onder meer het Sociaal Competentie Model, NLP Practitioner en NLP Master Practitioner. Ook ben ik getraind in Oplossingsgericht Coachen en Werken, basisopleiding en vervolgopleiding Systemisch Werk en de NLP trainers-training (NTI-NLP). In maart 2014 ben ik met mijn eigen praktijk begonnen. Al snel kreeg ik de vraag: ‘Dan ga je zeker ook doven coachen?’ Dat zette me aan het denken; ik ontdekte een soort gat in de markt. Na wat speurwerk kwam ik erachter dat er maar heel weinig aanbod is voor slechthorenden en doven om zonder tussenkomst van een tolk gecoacht te worden. En de problemen en uitdagingen waar we allemaal tegenaan lopen in het leven, bespreek je toch veel prettiger één op één.

website coaching2015-02-26-23-54-25‘Insanity: doing the same thing over and over and expecting different results.’ Albert Einstein

Stel, jij hebt de keuze: zou je dan telkens weer je neus willen stoten? Of wil je liever het patroon doorbreken? Dan ben je bij 123TC aan het goede adres. Je kunt bij mij terecht voor oplossingsgerichte coaching en systemische coaching, bijvoorbeeld bij klachten als overspannenheid en burn-out. Maar ook tijdens en na ontslag, bij relatieproblemen of bij angsten. Omdat ik NGT geschoold ben, kun je ook als dove of slechthorende cliënt bij mij terecht zonder tussenkomst van een tolk. En dat is wel zo prettig bij het bespreken van persoonlijke zaken.

Zo coachte ik vorig jaar Roos (35, doof) met oplossingsgerichte coaching. Hierbij richten we ons op de oplossing voor een specifiek probleem. We kijken kort naar het probleem en daarna gaan we vooral aan de slag met wat je graag anders wil: wat wil je wél? Roos was het gewend om voor iedereen te zorgen en van alles op haar schouder te nemen. Voor zichzelf zorgen en stilstaan bij haar eigen behoeften, daarvoor maakte ze eigenlijk geen tijd. Ze wist ook niet goed hoe ze dat aan moest pakken. Doordat ze structureel niet goed voor zichzelf zorgde, raakte zij flink overspannen. Werken ging niet meer, en ook in haar relatie liep het moeizaam. Samen hebben we gekeken naar hoe Roos zaken aanpakte voordat zij overspannen raakt, en wat dit met haar deed. Aan de hand van verschillende vragen kwamen we erachter dat ze heel veel ‘apen’ op haar schouders droeg. Een voor een hebben we deze apen teruggegeven aan de personen van wie zij waren. Bijvoorbeeld aan haar partner, haar collega’s, haar moeder. Daarna zijn we aan de slag gegaan met Roos’ s zelfzorg: het was belangrijk dat ze eerst goed voor zichzelf begon te zorgen. Daarna werd het tijd om anderen te helpen voor hun eigen ‘apen’ te zorgen. Uiteindelijk kon Roos haar werkzaamheden weer oppakken en herstelde ook de relatie met haar partner. Ze kon zelfs beter met haar ouders door een deur, vertelde ze me later.

Bij de meeste cliënten die bij me komen voor hulp, speelt er ook iets in hun ‘systeem’. Een systeem kan bijvoorbeeld een familie zijn, een team van collega’s, of een groep vrienden. Iedereen neemt een bepaalde plaats in, in het systeem. Daardoor ontstaan patronen en (soms ook) problemen. Aan de hand van de drie systemische wetten (geven en nemen, orde en volgorde, binding en verbinding), bekijken we samen waar de kink in de kabel zit. Vervolgens werken we het systeem uit met representanten of met poppen. Hierdoor krijg je visueel inzicht in het geheel en hoe de personen ten opzichte van elkaar staan.

Bij Roos werd bijvoorbeeld al snel duidelijk dat zij in haar systemen altijd maar aan het zorgen was en bezig was te geven, en dat zij niet loskwam uit dit patroon. Ze had last van teveel verantwoordelijkheidsgevoel. Vaak hebben mijn cliënten al van alles geprobeerd, net als Roos, maar lijkt niets echt te helpen. Met de systemische manier van kijken benaderen we de situatie vanuit een ander perspectief, en samen met oplossingsgericht coachen zorgt dit ervoor dat je echt stappen kunt maken en anders naar zaken gaat kijken. De naam Roos is gefingeerd i.v.m. privacy-redenen.

Ik coach zowel individuele cliënten als teams. Ik werk met horenden, slechthorenden en doven.

Sta je voor een uitdaging waarop je graag oplossingsgericht werk op wilt toepassen? Eens samen kijken van uit een andere invalshoek?
123 TC – Wat is mijn plek, voor als je er alleen even niet uit komt.
Een eenmalig coaching gesprek, een uurtje sparren, opstellen, vragen en een nieuw inzicht. Na het eerste gesprek besluiten we samen hoe verder te gaan.
Geen intake, geen wachttijd, geen gedoe. Mailen, afspreken en actie. De coachingsgesprekken vinden plaats bij mij in Haarlem.

Wil je meer informatie, heb je vragen, of wil je in contact komen? neem dan contact op met Linda

Back to Top