Van je angst af

Angst is een emotie veroorzaakt door een waargenomen of beleefde bedreiging en die meestal leidt angst tot een vermijding of ontwijking van die bedreiging . Angst wordt beschouwd als een basaal overlevingsmechanisme, als reactie op een specifieke prikkel, zoals pijn of dreiging van gevaar. Dit laatste kan een confrontatie met die prikkel of juist een ontwijking daarvan (een vecht-of-vluchtreactie) tot gevolg hebben. Bij extreme vormen van angst kan verstarring optreden: men is dan als het ware ‘verlamd door angst’.

Angst gaat vaak gepaard met lichamelijke verschijnselen als een verhoogde hartslag en bloeddruk, hartkloppingen, duizeligheid, droge mond, pijn in de borst, misselijkheid, kortademigheid, slapeloosheid en hoofdpijn. Ook kan er sprake zijn van een bleke gelaatskleur, zweten, huilen, een verhoogde productie van adrenaline in het bloed, en stoornissen in de spijsvertering. Misschien herken je bovenstaande.

Soms is angst heel handig en soms staat het in de weg, dan is het niet reëel, helpt het je niet verder en baal je er ook van. Misschien herken je het, of ken je iemand in je omgeving die:

  • Op de tafel staat als er een muis door de kamer rent
  • Al een week pijn in zijn of haar buik heeft omdat de afspraak met de tandarts eraan komt
  • Met pijn in het hele lichaam een presentatie geeft voor een groep
  • Niet gaat slapen als er een spin in een hoekje in de slaapkamer zit
  • Stijf staat van de spanning als er een medische handeling op je agenda staat
  • Vreselijke hoofdpijn heeft als duidelijk wordt dat je straks in de auto terug naar huis in het donker moet worden gereden

Dit soort angsten zijn aangeleerde angsten en ze zijn gelukkig ook weer af te leren. Wil jij rustig reageren als je die muis ziet, naar de tandarts gaat, een presentatie gaat geven, als die spin daar zit, naar je arts gaat of s’avonds terug rijdt met de auto naar huis? Wil jij je zelf en je angst onder controle hebben en houden, dat kan. Aan de hand van cognitieve NLP-oefeningen en Oplossingsgericht Werken is het mogelijk je angst en je angstgevoelens onder controle te krijgen en zelfs tot een minimum te reduceren.

 

Heb jij een angst en wil je samen aan de slag, neem dan contact op met Linda

Back to Top